Erik Groeneveld, oprichter Seecr

“Als je benaderd wordt door een klant met een specifieke vraag, dan heeft iemand daar vaak al over nagedacht. Er is een geschiedenis, mensen zijn er mee bezig in hun hoofd. Dan wil je die geschiedenis een beetje meemaken. Deelgenoot worden van het probleem, zodat je samen verder kunt.”

Creatief omgaan met het probleem

“Als er een probleem is dan baken ik dat af. Ik zet er figuurlijk paaltjes omheen met een hekje ertussen en als ik rond ben, ga ik elk paaltje een stukje naar binnen zetten. Totdat ik het kan overzien. Je eigen ervaring is daarin belangrijk; dat je weet waar je paaltjes moet slaan en waar niet. Een andere methode is om me voor te stellen dat ik het probleem al heb opgelost en me dan af te vragen door welke gedachtengangen en beslissingen ik daar ben gekomen.”

Optimale oplossing

“Door nauwe samenwerking ben je beter in staat om een optimale oplossing te ontdekken. Je hebt meer invalshoeken. Voor een goede oplossing zijn er veel aspecten van belang en die passen niet in één hoofd. Je hebt immers dingen waar je goed, en dingen waar je minder goed in bent. Zorg dat mensen nauw samenwerken. Dat er ruimte is voor snelle communicatie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor systemen die we bouwen. Als er veel informatie-uitwisseling nodig is, zorg je dat computers elkaar direct kunnen aanspreken.”

Snelle feedback is essentieel

“Wij hebben een exact vak. Op de tekentafel kun je samen met de klant een ideale oplossing schetsen en zonodig details negeren. Maar als je het gaat maken, is dat over. Dat blijkt voortdurend in de praktijk. Met software-ontwikkeling doorloop je alle lagen van de oplossing. Je komt kleine probleempjes tegen, die je in de ontwerpfase nog kon negeren. In 90% van de gevallen kunnen we ze ter plekke oplossen, maar voor 9% geldt dat je je ontwerp moet aanpassen en 1% zorgt er zelfs voor dat je het initiële idee volledig overhoop moet halen. Daarom willen we Agile werken. Je wil ontwerp, ideevorming en uitwerking tegelijkertijd laten plaatsvinden in korte iteraties. Je krijgt regelmatig feedback of je ideeën werken in de praktijk.”