Hoe hard hebben we de top 100 geciteerde papers nodig?

Even aandacht voor een artikel op de site authorea.com. U vindt daarin een opsomming van de 100 meest geciteerde papers ooit. In het artikel wordt geconcludeerd dat ongeveer 65 procent van die papers niet open access zijn. Anders geformuleerd, research dat van groot belang blijkt voor de wetenschappelijke wereld, is ontoegankelijk voor het grootste deel van de wereld.

De schrijver van het stuk droomt weg bij het bedrag dat met die pay walls is verdiend door uitgevers, en vertaalt die door naar het aantal mensen in de VS dat een Bugatti Veyron ermee hadden kunnen rijden, een grote koffie van Starbucks ervan hadden kunnen kopen.

Wat kost die wall ons?

Luxe koffie of dure auto’s waren niet mijn eerste associatie. Hoe hoog is zo’n pay wall eigenlijk, vroeg ik me af, voor wetenschappers die werken in landen waar massa’s leven van minder dan een dollar per dag? Hebben juist die landen niet alle wind in hun zeilen nodig, oftewel voorhanden kennis, om hun land en economie bestuurbaar en leefbaar te houden?

Truth to Power

Truth to Power

Klopt de rekensom van de Bugatti Veyrons en Starbucks koffie, of is er een deel weggelaten uit de vergelijking? Ontstaat er misschien wel ‘collateral damage’ door de opgetrokken muren? Snijden we onszelf ermee in de vingers en leiden betaalmuren misschien wel tot ondermijning van de Ontwikkelingsdoelen van de VN? Belangrijke veranderingen in de wereld verlopen nu met exponentiële snelheid. In de film ‘Truth To Power’, het vervolg van Al Gore’s ‘An Inconvenient Truth’ zien we landen die de lasten dragen van 150 jaar CO2 uitstoot, voornamelijk door het Westen, bijna smeken om gunsten van westerse mogendheden, die de verdienmodellen en regels van het spel bepalen. De film tikt de massa nogmaals op de schouder om aandacht te vragen voor de grootschalige extinctie die gaande is op planeet aarde. Deze aflevering legt de vinger op zere plekken in dysfunctioneel geworden systemen, die de vaart naar de afgrond erin houden. Ik zal u niet alles verklappen, maar deze donkere maand leent zich voor een bezoekje aan deze film.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.