Ontmoet ons op Agile Open Holland

Seecr zal aanwezig zijn op alweer de twaalfde editie van de Agile Open Space conferentie in Lunteren op vrijdag 15 september 2017. Deze unconference verloopt volgens de ‘open space’-regels. Dit stelt mensen in staat zichzelf te organiseren en snel een divers en engagerend programma voor de conferentie aan te bieden. We kunnen hier dus niets over de inhoud zeggen. Wel over de vorm, die wij prettig vinden en graag met je delen.

Het proces verloopt min of meer als volgt:

 1. Iedereen die een idee wil delen, of een vraag stellen, schrijft deze op een grote Post It en geeft daarop een wervende toelichting aan andere congresgangers. Vervolgens wordt een keuze gemaakt uit een van de vier aanwezige ruimtes en de zes tijdsvakken.
 2. Bezoekers zijn vrij om gelijke welke ruimte of tijd te bezoeken die ze willen; je mag er een uur lang zijn, maar je mag ook van plaats veranderen.
 3. Na drie tijdvakken is er een uitstekend verzorgde lunch bij ‘de Lunterse Boer’.  Daarna volgen nog drie gelegenheden om de hoofden bij elkaar te steken.  Een retrospective sluit de bijeenkomst af.

Het verloop kent vier bevrijdende regels:

 • wie komt, is degene die moest komen
 • wat er ook gebeurt, dat moest gebeuren
 • als het begint, is dat op tijd
 • als het voorbij is, is het klaar

Er geldt daarom een afgeleide wet tijdens Open Space:

 • de wet van twee voeten. Ga naar de sessie die je leuk lijkt en voel je vrij die te verlaten als je geen waarde kunt toevoegen. Kies een andere sessie uit of spreek andere rondhangende mensen, of ontspan je in de zon op het in de bossen gelegen buitenterras.

We zien dat deelnemers tijdens de Open Space een van deze drie rollen oppakken:

 • lieveheersbeestjes die loyaal zijn en de hele sessie in een ruimte verkeren om te leren en bij te dragen;
 • hommels die van groep naar groep vliegen om kruisbestuivingen te genereren in de discussies;
 • vlinders die relaxed rondhangen, zodat interessante discussies ter plaatse kunnen ontstaan, wanneer mensen de tijd nemen voor een praatje.

Laat het ons weten als je een plaats hebt kunnen bemachtigen. We worden graag geïnspireerd door nieuwe ontmoetingen.seecr

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.