De schoonheid van een agile proces

Fijn om enthousiaste klanten te hebben. Twee weken geleden deden we een mooie retrospective, waarin we terugkeken op het proces van de eerste maanden van samen nadenken en ontwikkelen. Een iteratie verder, ervoeren we weer hoe goed er wordt meegedacht, en meegewerkt. Dit zien we graag.

Flexibel

Communicatie en vertrouwen maken deel uit van de grondhouding in een agile werkwijze. Bij het ontstaan van iets nieuws, komt er meer begrip van ‘andere wegen naar Rome’. En toch: je moet maar durven die wegen in te slaan! Het team van Surfmarksurfsharekit-logoet dat met ons een nieuwe Sharekit opbouwt, blijkt goed in staat om hun ‘zekerheden’ los te laten. Gevolg: minder conservatieve ontwerpkeuzes, snellere overweging van nieuwe alternatieven, en de capaciteit om momentum te bewaren bij het ontwikkelen van Sharekit. Onze compleet nieuwe opzet, is flexibeler dan wat er was. Dat geeft mogelijkheden. Maar die moeten wel worden gezien, en durven benut. Doordat we kleine stappen maken, bouwen we vertrouwen op.

Wenkend perspectief

De makke van een bestaand systeem is soms, dat het de beeldvorming van de werking van een nieuw systeem kan vertroebelen. Echter, omdat we stap voor stap bouwen, groeit er een nieuw beeld van wat Sharekit kan zijn, en worden. En het andere perspectief wordt met enthousiasme ontvangen.

Doel

Het Surfsharekit-platform moet een palet aan publicaties van hbo’s en universiteiten kunnen harvesten, metadateren, opslaan, en uitwisselen. Wat als eerste gemaakt moet worden, bepalen we samen. We maken een inschatting voor de bijbehorende workload, van de samen vastgestelde prioriteiten. De prioriteit moet in twee weken kunnen passen. We hebben er nu een week of acht programmeren op zitten; dus hebben we vier keer, een steeds iets meer uitgebreid systeem van ‘most wanted’ kunnen presenteren en de opdrachtgevers laten ervaren, en feedback op laten geven.

Gedeeld begrip en doel

Deze nauwe afstemming werpt zijn vruchten af. Er wordt goed meegedacht over wat het uiteindelijke doel van een requirement is. Zo waren in het oude systeem diverse rollen en functies gedefinieerd, waaraan rechten waren gekoppeld. Samen kijken we nu of het mogelijk is groepen te definiëren, die rechten hebben. Wie lid is van zo’n groep, heeft dan dezelfde rechten. We gaan ervaren of deze opzet gaan werken, door hem te bouwen en uit te proberen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.