Oeps… zoveel? Zuiniger? Nu ook in de IT!

Tegenwoordig proberen regeringen om dringende redenen wereldwijd de energie-opwekking om te laten schakelen naar schone, niet-fossiele bronnen. Apparaten, zoals lampen, verbruiken door een ander ontwerp minder stroom, en complete systemen, zoals urban mobility en de voedselketen, worden opgeschud, om te kijken of er reductie van verspilling mogelijk is.

Oeps. Zoveel?

Laten we met die bril kijken naar een stukje van de ‘voetprint’ van onze IT-wereld. Als software developers zien we dat het aantal servers in de wereld flink gaat toenemen, en daarmee de energievraag, en de koeling ervan. Waarom? Per dag wordt er wereldwijd 2,5 kwintiljoen (lees: 17 nullen) bytes aan data geproduceerd. En elke drie jaar verdubbelt dat dataverkeer. En dat betekent, dat internet steeds meer energie verbruikt. Sterker nog, Ton Backx, directeur van het Institute for Photonic Integration, stelt dat als het zo doorgaat, straks alle energie die wordt opgewekt, nodig is voor onze communicatiesystemen. Vandaar dat op allerlei manieren wordt gezocht naar slimme oplossingen, waaronder slimme componenten en software.

Datamodel

Pas kregen we een compliment van Bytemark, op wiens servers wij werken, voor de efficiëntie, waarmee onze software daar draait. Is dat toeval? Nee. We streven altijd naar beter performende software en geloven niet in standaard frameworks die load over meerdere nodes verdelen. We kijken naar het datamodel – en of dat handig is. Als dat niet goed in elkaar steekt, kost het uiteindelijk meer energie. Een efficiënter datamodel en probleemoplossing helpt voor de performance; daarmee zijn minder servers nodig – en minder energie. Zo dragen wij ons kleine steentje bij.

Eerst lokaal optimaliseren

Vraagt u zich af, of u met minder toe kunt in een serverpark? Onze primaire focus is simpel: eenvoudige services leveren, die efficiënt werken en daarmee hoge performance halen. Eerst lokaal optimaliseren, voordat je van gedistribueerde systemen gebruik maakt. Dat laatste is vanwege allerlei redenen wel nodig; uiteindelijk maakt een efficiëntere lokale oplossing het distribueren ook eenvoudiger. Doet zo’n druppel op de gloeiende plaat u iets? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.