Meer keuze voor voorlezers!

Vaders en moeders zoeken vaak naar boeken die zijn toegesneden op het leesniveau van hun kind. Na de volgende release op het Zoekplatform van NBC+, zullen ze meer suggesties krijgen aangeboden.

Zijn er dan meer boeken voor deze doelgroep aangeschaft door de bibliotheek? Dat wellicht ook, maar er is nog iets ànders gebeurd. We hebben een praktische toepassing van Linked Data ingezet. Dat hebben we als volgt gedaan:

Er bestaat in de wereld van kinderboeken een standaard om de moeilijkheidsniveau van een boek aan te geven. Tot op heden ‘begreep’ het NBC alleen een beperkt aantal (lagere) AVI-niveau’s. Nu de brondata werd uitgebreid met

Screen Shot 2016-04-25 at 11.02.18
Facet om op AVI-niveaus te selecteren

hogere AVI-niveau’s, was dat voor ons reden om de vindbaarheid ervan op het Zoekplatform te verbeteren. We hebben zodoende de ontologiebeschrijving in RDF uitgebreid, waardoor de hogere AVI-niveau’s uit de brondata nu ook worden gemapt.

Van code naar URI: de wereld van Linked Data

Typische voordelen van een vertaling van code uit een database naar een URI, die verwijst naar de ontologie (in RDF), is dat:

  1. de verschillende coderingen zijn nu van elkaar te onderscheiden. Er zijn namelijk nog veel meer soorten codes dan AVI, en die kunnen zo beter uit elkaar gehouden worden.
  2. er kunnen verbanden gelegd worden tussen verschillende codes (alignment) zodat, als iemand anders een iets andere systematiek gebruikt, met andere codes, maar waarin toch overlap voorkomt, deze twee systemen gekoppeld kunnen worden.
  3. de systematische ordening van zowel de codes als de betekenis ervan in een RDF-bestand, biedt de mogelijkheid om automatische facetten te krijgen, die gebruikers helpen bij het zoeken.

Samenvallende systematieken

Als punt 1, 2 en 3 gecombineerd worden, ontstaat de situatie waarin iemand heel specifiek volgens zijn favoriete ontologie kan zoeken (onderscheid). Aan de andere kant kun je als software developer ook delen van ontologieën hergebruiken in een nieuwe ontologie, zonder dat die delen elkaar in de weg zitten.

Een andere ontologie, de codes voor genres, is een verhaal apart. Daarover een andere keer.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.