‘Wie zijn blik wil verruimen, moet op de schouders van reuzen gaan staan’

Onlangs bevond ik me onder het gehoor van Hans De Four. In 1998 was hij nog wiskundedocent, en begon, zoals dat heet, ‘bottom-up’, een open leermiddelennetwerk in België. Zijn zoekplatform KlasCement is intussen uitgegroeid tot grote bekendheid onder Vlaamse leerkrachten en ouders. Met maar liefst 96.000 leden en 5.000 aangesloten organisaties, maakt ze 43.000 leermiddelen in het onderwijs beschikbaar.

Indrukwekkend

Het platform steekt veel energie in het aanmoedigen van interactie en delen onder de leden. Het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming heeft intussen het platform geadopteerd. Hans De Four is nog steeds betrokken en blijft het platform samen met 13 collega’s verbeteren, waarbij het betrokken houden van gebruikers en ze aanmoedigen tot het leveren van nieuw, open leermateriaal, het opstellen van lijsten van trefwoordcombinaties, toevoegen van metadata en (laten) toevoegen van keurmerken aan het screenen op copyright van het materiaal, een paar van de hoofdtaken zijn. Ook heeft KlasCement een indrukwekkend retentieprogramma met punten en tips voor gebruikers meelopen op zijn platform. Kortom, een goed doordacht geheel. Intussen is KlasCement ook opgemerkt door anderen in het buitenland.

Ondertussen, in Nederland

In Nederland heeft Seecr de zoekfunctionaliteiten van Wikiwijs ontwikkeld en opgeleverd. Onze technologie brengt de metadata vanuit tientallen databases samen naar portals, die deze gezamenlijke databases kunnen bevragen. Wie in Wikiwijs zoekt, vindt ook materialen uit de repositories van het hier nog niet zo bekende KlasCement, die haar materialen in beeldschoon IEEE LOM voor ons beschrijft. Wij zorgen dat het ‘Edurep-platform’ blijft draaien binnen de gewenste specificaties. Wikiwijs bevat intussen 1,7 miljoen metadatarecords voor 635.000 leermiddelen, 11.000 lessen, en 55.000 ratings vanuit de sociale metadata-broker. Dit laatste is een tool om een keurmerk aan leermiddelen te hangen, wat het vinden van gewenst materiaal gemakkelijker maakt.

Kruisbestuiving

Het was een compliment om van Hans te horen, dat KlasCement interessante features heeft overgenomen van Wikiwijs. ‘Het is een fantastisch goede zoekrobot. We hebben veel gehad aan de aanpak van Wikiwijs, vanwege het idee om externe databanken te koppelen, en de wijze van het doorzoekbaar maken van leermiddelen. We hebben onze zoekmachine verbeterd door opties zoals in Wikiwijs toe te voegen. Zoals de optie voor de zoeker om te selecteren op welk niveau er materialen over een onderwerp beschikbaar zijn.’

Goed onderwijs is steeds beter toegankelijk. Omdat ergens, soms, docenten innoveren, en materialen delen, waar anderen weer gebruik van kunnen maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.