Software voor zoekmachines, of groots denken over ‘open’ leren

Vorige week ging ik op uitnodiging van de SURF Academy op bezoek bij de Wageningen UR. Volgens haar studenten de beste universiteit van Nederland, en wereldwijd staat ze op de 47ste plaats. En inderdaad, het is een toekomstgerichte plek. Compleet met een verrassend Restaurant van De Toekomst.

Internationale studenten en werkenden met leerambities zijn belangrijke doelgroepen voor de WUR. Online onderwijs maakt het gemakkelijker die kennis te delen. Daarbij is de Nederlandse zaadhandel wereldwijd succesvol en heeft ze behoefte aan bijscholen van haar personeel; multinationale ondernemingen, die graag haar mensen ter plaatse aan het werk houden en er iets voor over hebben daar een mouw aan te passen. Die kwam er: een volledig online master voor Plant Breeding. Maar ik neem u eerst even een blokje om.

Impact

Onderweg naar het event kwam ik op het station van Deventer een Chinese student tegen. Dat gegeven alleen leidt bij de meesten niet automatisch tot een praatje. Dit was anders. Ooit leende ik een Chinese student twee moersleutels uit. Hij wilde daarmee een veel te duur gekochte en rampzalig oude fiets tot leven wekken. Anamnese: gebroken achteras. Ik geef het u te doen. Echter, na twee dagen volhardend knutselen, reed het wrak weer. Het was hem, nà mijn mislukte pogingen, gelukt een instructiefilmpje op YouTube te vinden. Sindsdien onderschat ik geen Chinezen meer, noch de impact van instructiefilmpjes op leercurves, noch het belang van het weten te hanteren van een zoekmachine.

Kortom, ik had weer zin me te laten verrassen, en besloot een praatje aan te knopen. De student zou herd (kudde) management gaan studeren bij de WUR en deed nu zijn prep-Engels bij Saxion. Boerenzoon. Jawel. Zo’n praatje verbroedert.

Massive Online Open Course (MOOC)

Een paar jaar terug volgde ik een MOOC, op zijn Engels gezegd, een ‘moek’, over ‘The American Food System’ bij de John Hopkins University, via het Coursera.org platform. De John Hopkins University behoort tot de twintig beste universiteiten wereldwijd. (O.a. de universiteit van Leiden biedt via dit Amerikaanse platform ook onderwijs aan.) Zonder kosten, en zonder eisen aan vooropleiding, kon ik me laven aan excellente content. Gratis. Maar niet zonder moeite. En, de opgedane inzichten, over welke kant het met de wereld op gaat op het gebied van voedselvoorziening en milieudruk, dreunen nog altijd na. Een van de verontrustende grafieken was de enorme toename van vleesconsumptie door Chinezen in dit decennium en de impact ervan op onze planeet. De personificatie van de statistiek zat nu naast me. Natuurlijk, iemand moet die geprojecteerde beesten managen. Maar goed. Hij koos ervoor om in Nederland zijn geld uit te geven, een tijdje in Deventer te wonen, en vandaag de toerist uit te hangen in Amsterdam. Dus ik wees hem op de gratis Coursera cursus dairy management van de Pennsylvania State University. Dat zou wel wat zijn, want koeien houden doen ze in Amerika met duizenden tegelijk. De cursus, zoals veel andere cursussen op Coursera, is hoogstwaarschijnlijk voorzien van een video, die naar wens langzamer of sneller kan worden gezet. Prettig voor wanneer de agrarische begrippen erg specifiek worden, en soms kan de Engelse, Arabische, Hindi, of welke ondertiteling men zich wenst, of wel voorhanden is, aan worden gezet. Vast een goede aanvulling op wat hij op Saxion zou oppikken aan agrarische, Engelse, termen.

Vindbaar in Nederland

In de loop der jaren is het studiemateriaal op Coursera steeds beter uitgevoerd. Toch kennen de meeste mensen die ik spreek Coursera nog niet, of kunnen wat er voorhanden is aan materialen vanuit het Nederlandse onderwijs, niet vinden. Terwijl we het wel normaal vinden dat de gratis boeken op de middelbare school vaak jaren achter elkaar worden hergebruikt: de wereld van online en open onderwijsmaterialen is nog zoekende naar een dergelijk model.

Als zoekmachinebouwers hebben wij wel ideeën om geïnteresseerden in open onderwijs op het goede spoor te zetten van geschikt materiaal voor levenslang leren. Mocht u hierover vragen hebben, bel of mail ons dan gerust.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.