HBO-Kennisbank met verbeterde links

De HBO-Kennisbank is een portal, gebouwd in opdracht van SURF door Seecr. Vanuit verschillende bronnen worden scripties en publicaties verzameld en doorzoekbaar gemaakt.Verschillende partijen willen een deel van de informatie beschikbaar stellen voor derden. Een goede link naar het record is duidelijk, kort en geschikt als permalink. Het oude formaat voldeed hier niet aan. Bij een aanpassing moeten links vanuit search-engines blijven werken.

Verandering

Kijk maar eens mee.

Geen bron identifier

De zichtbare veranderingen zijn hierboven goed te zien. Een belangrijk detail valt minder op: de bronidentifier komt in de nieuwe link niet terug. Van belang om te weten, is waar de originele informatie vandaan komt. Dit was ook altijd te zien aan de identifier die we gebruikten voor de records. Hiermee lekken we een interne abstractie, die niet nodig is omdat bijna alle bronnen van HBO-Kennisbank OAI identifiers gebruiken – die uniek zijn. Zonder bron-identifier is de link korter.

Oude links blijven werken!

HBO-Kennisbank wordt gecrawld door verschillende zoekmachines. Een aanpassing van links zou de vindbaarheid van de records kunnen schaden. De oude links zijn aangepast zodat ze redirecten naar de juiste link. Hoe we dat deden? Hiervoor gebruiken we http status 301, die staat voor “Moved Permanently”.  Search engines kunnen dit lezen en blijken dit snel op te pakken, om vervolgens de opgeslagen links aan te passen. Veel zoekresultaten in Google gebruiken al de nieuwe links!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.