Hoe snel is het systeem? Hoeveel bezoekers kunnen tegelijkertijd het systeem benaderen? Bij nieuwe systemen, maar ook bij systemen waar we veel veranderingen in aan hebben gebracht, voeren we een performance test uit. Een test om vast te stellen wat het prestatieniveau van het systeem is. En om inzicht te krijgen in het verschil tussen de actuele en vereiste responsetijden.
Verschillende manieren van testen
Het aantal queries per seconde en de responsetijd van de query zijn de belangrijkste gegevens voor ons. Om hiervan een realistisch beeld te krijgen, testen we dit bij een gemiddelde belasting, een piekbelasting en een overbelasting van het systeem. Hoeveel kan het systeem daadwerkelijk aan?
Een test doen we op de tiende seconde nauwkeurig. Hiervoor hebben wij een eigen programma ontwikkeld, zodat we er 100% zeker van zijn dat we betrouwbare resultaten kunnen presenteren.
Vertekend beeld
Een veel gemaakte fout is de performance test thuis uitvoeren of vanaf een plek met een snelle internetverbinding. Die test geeft vaak een vertekend beeld. Daarom testen wij altijd via onze server, om zo een netwerkverbinding uit te sluiten. Voor één van onze klanten bijvoorbeeld staat het systeem in Engeland. Zou je dit via een internetverbinding testen, dan kan het verlies wel tot 300 ms per query zijn.
Gebruikerservaring
Een applicatie of website staat of valt met een goede performance. De grote datastromen, waar we vaak mee te maken hebben voor onze opdrachtgevers, mogen geen reden zijn voor een te traag systeem. Vaak voelen we wel aan of een systeem nog optimaal werkt. Maar voor de echte cijfers is het van belang om regelmatig een performance test uit te voeren. Wil je tevreden gebruikers, dan is het van belang dat de performance van het desbetreffende systeem optimaal is.