Naast het ontwikkelen van software besteden wij ook een deel van onze tijd aan het meedenken met de aanbieders van metadata. Dit zijn zowel onze opdrachtgevers als partijen waar we mee samenwerken via onze opdrachtgever. De Digitale Collectie is daar een goed voorbeeld van.
Content-checker
Voortdurend wordt de Digitale Collectie aangevuld met nieuwe metadatarepositories voor erfgoedcollecties, vaak met het doel om het door te zetten naar Europeana. In een eerder verschenen artikel vertelden we al dat we het voor collectiebeheerders graag makkelijker maken om hun collecties beschikbaar te stellen aan Europeana. We merken ook dat, sinds de introductie van de content-checker, het proces soepeler verloopt.
Signaleren, meedenken en oplossen
Toch komen we nog onverwachte variaties tegen in hoe collecties worden aangeboden, zowel inhoudelijk als technisch. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat records voor een bepaald veld onlogische waarden bevatten. Of dat de link naar de afbeelding een standaardplaatje van een slotje oplevert. Of technischer: dat voor een aantal records de OAI-PMH timestamp ontbreekt waardoor incrementeel harvesten niet meer mogelijk is.
Daarom kijken we gedurende de processen mee. Als we problemen signaleren, dan denken we mee en zoeken we naar de juiste oplossing. Tijdens dit proces onderhouden we de contacten met zowel de collectiebeheerder als met Europeana. Samen werken we eraan om de collecties probleemloos aan te bieden, zodat het optimale ermee kan worden bereikt.
Meer informatie over het aanbieden van metadata is te vinden op de website van de Digitale Collectie.