Perfecte match met XFS

Bij toeval hebben we ontdekt dat XFS  een perfecte match is met de door ons recent ontwikkelde SequentialStorage. XFS is een file system dat we al jaren gebruiken, maar dat het zo’n goede combinatie is, hadden we van tevoren niet verwacht.

Laatst constateerden we in Gustos, ons systeem voor Continubeheer, een fikse toename van diskverbruik die niet in verhouding stond met de toename van de data. Om dit te kunnen verklaren, zijn we in het file system gedoken.

We hebben ontdekt dat XFS  bestanden herkent waar veel naar wordt geschreven. Bij die bestanden wordt extra aaneengesloten ruimte gereserveerd. De gereserveerde ruimte wordt door de standaard tooling aangegeven als zijnde ‘in gebruik’. Na onderzoek en de juist tool de goede vraag te stellen, kwamen we erachter dat XFS tijdig de gereserveerde ruimte automatisch weer vrijgeeft als er een ruimtetekort ontstaat. Goed geregeld!

SequentialStorage
Dat XFS de ruimte weer vrijgeeft, is wat wij willen voorkomen. Die ruimte werkt juist in het voordeel met SequentialStorage. Dit onderwerp is de moeite waard om een apart technisch artikel aan te wijden. Maar kort samengevat hebben we SequentialStorage ontwikkeld omdat we vaak tussen systemen dezelfde stroom data in dezelfde volgorde moeten ophalen. Door alle records achter elkaar op te slaan, is het haalbaar om data snel en sequentieel op te leveren.

Als wij weer signaleren dat de disk vol dreigt te lopen, weten wij wat ons te doen staat.  Wij geven XFS graag de ruimte.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.