Geluid van Nederland in Europeana

Geluiden in Nederland; ‘online geluidsbeeld’
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikt over een collectie met meer dan 2000 geluiden uit een historisch geluidenarchief (opgenomen tussen 1950-1990). In het project ‘Het Geluid van Nederland’ worden de eigen opnames uit het unieke geluidenarchief beschikbaar gemaakt. Hoe klonk Nederland en hoe klinkt Nederland vandaag? Deze collectie geeft inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland.

Bijdrage Seecr
Seecr is gevraagd om, als subcontractor van Beeld en Geluid, binnen het kader van het Europeana Creative project de metadata van de geluidsfragementen conform het Europeana Data Model (EDM) beschikbaar te maken. Daarvoor wordt de metadata die beschikbaar is op het SoundCloud platform opgehaald en vertaald. In een tweede stap zullen termen worden gematcht met thesaurustermen in de Gemeenschappelijke Thesaurus Audiovisuele Archieven (GTAA) om op een eenduidige manier te kunnen verwijzen naar bijvoorbeeld onderwerpen en locaties.

Via de Nationale Aggregator Digitale Collectie en Europeana zullen deze geluidsfragmenten worden toegevoegd aan het HistoryPin platform waarop bezoekers eenvoudig geluiden kunnen vinden door te filteren op locatie, tijdsperiode en trefwoorden.

Lees meer over dit project op: www.geluidvannederland.nl / http://www.beeldengeluid.nl/geluiden

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.