In het kader van onze betrokkenheid bij een metadata-project ‘Search & Retrieve’ in het Erasmus MC (Genomics metadata) was Seecr aanwezig op het congres ‘All about data 2014’ over data-aspecten in een ziekenhuis. Het congres vond plaats op 30 januari 2014 en werd georganiseerd in het UMCG in Groningen.
De groei van informatiesystemen ter ondersteuning van de verschillende bedrijfsprocessen in een ziekenhuis is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Door verbeterde en goedkopere technieken worden in zorginstellingen enorme hoeveelheden data over de patiënt, personeel, logistiek, geld en onderzoek vastgelegd. ‘Big data’ heeft zeker zijn introductie gedaan in de ziekenhuiswereld.
De grens tussen het gebruik van gestructureerde en ongestructureerde data is steeds vager geworden. In potentie is deze data een ware goudmijn. Deze data worden steeds vaker en intensiever gebruikt door verschillende disciplines uit de medische wereld. Momenteel is 40% van alle business in ‘Silicon valley’ gericht op medische toepassingen.
Om deze ‘goudmijn’ te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat:
• de data betrouwbaar en op tijd beschikbaar komen uit de informatiesystemen;
• er afspraken worden gemaakt over hoe deze data moet worden geïnterpreteerd en wie eigenaar is;
• de data zo worden verzameld dat de onderzoeker niet alleen op korte termijn maar zeker ook op lange termijn de beschikking heeft over de data op een manier zoals hij dat wil.
Voor het ontsluiten en gebruiken van deze complexe datahuishouding is het van groot belang hoe deze is ingericht in de organisatie (governance), zowel technisch als organisatorisch. Gedurende de dag kwamen veel voorbeelden en verhalen voorbij waar de verwerking van deze (meta-)data tot betere resultaten had geleid bij het herstel van patiënten of het stellen van een betere diagnose.
We staan aan de vooravond van vergaande ontwikkelingen met ‘Big data’ in de medische sector. We kijken terug op een boeiend en inspirerend congres.