Applicatie monitoring met Gustos

Eén van onze diensten is ‘Continubeheer’. Een service voor hosting en beheer van systemen die wij mede hebben ontwikkeld. Een belangrijke tool om de kwaliteit van de software op een hoog niveau te houden is monitoring. Bij Seecr streven we naar software die het ‘gewoon’ doet, wat niet alleen eisen stelt aan de ontwikkeling van de applicatie, maar ook op het monitoren van de toepassing van die applicatie in een praktijk die continu aan verandering onderhevig is.

Een systeem doet waarvoor het is gemaakt en als er iets niet werkt dan los je het probleem op. Echter, duurzaam gebruik van software kan alleen door verder te gaan dan het oplossen van problemen die zich voordoen. Je wilt ook proactief inspelen op mogelijke wijzigingen in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer de omgeving van de applicatie verandert door het aansluiten van nieuwe repositories of de toename van verkeer naar een portal. Je wilt geen alarmbelletjes hebben rinkelen op het moment dat de site door chronische groei van nieuw verkeer plat gaat, maar je wilt notificaties in de periode daarvoor die aangeven dat de ‘load’ is toegenomen zodat je er op in kunt spelen.

Om ons streven en onze garantie in stand te houden, ontwikkelen we op dit moment Gustos. Deze tool biedt ons twee dingen:
1. Het bewaakt de SLA. Het controleert in hoeverre het systeem (de server) en de applicatie voldoen aan de afgesproken requirements zoals responsetijden, reactiesnelheden van de server, enzovoort.
2. Het geeft inzicht in het dynamisch gedrag van de applicatie. Daarvoor kijkt het over langere termijn naar verschillende applicatiespecifieke parameters. Het focust zich op de applicatie in plaats van het systeem.

Beide aspecten dragen bij aan het realiseren van duurzame oplossingen en het actueel houden van de software. Het is een continu verbeteringsproces.

Hieronder twee soorten grafieken.

Aantal queries

1. Het aantal gestelde queries, dit kan van elke periode die je kiest.

Percentage query tijden

2. Een staafdiagram van het percentage queries binnen een bepaalde tijd. In deze grafiek zie je dat 50% binnen 1ms is afgehandeld.

1 gedachte over “Applicatie monitoring met Gustos

  1. Pingback: Applicatie monitoring met Gustos | Seecr Nieuwsbrief

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.