Project NBC+ Zoekplatform

Onder de naam Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) hebben wij een nieuw en innovatief platform voor digitaal erfgoed ontwikkeld. Dit platform geeft toegang tot bibliografische content van alle bibliotheken in Nederland en op termijn ook van musea, archieven en Media Content Providers voor Muziek, televisie en films. Andere bronnen die nu al wel ontsloten zijn, zijn onder andere Krantenbank, Gutenberg, Wikipedia en de Consumentenbond.

Met behulp van dit platform hebben programmeurs snel toegang tot de enorme hoeveelheden digitale erfgoedinformatie die vandaag de dag aanwezig is in bibliotheken, archieven en musea. Alle inhoud is gestandaardiseerd, verrijkt en aan elkaar gerelateerd. Commerciële partijen alsook instellingen kunnen daardoor toegang krijgen tot deze content. Snel en eenvoudig.

Relateren
Het platform analyseert en verrijkt de verschillende bronnen zodat de silo’s van informatie aan elkaar worden gerelateerd, maar ook aan de wereld om ons heen, het Linked Open Data netwerk. Dit semantisch netwerk vertegenwoordigt niet alleen boeken, maar ook mensen, gebeurtenissen, organisaties, plaatsen en andere artefacten. Alles in een samenhangende en georganiseerde manier.

Geen informatie verloren
Eén van de onderscheidende eigenschappen van het platform is het gestructureerd aanbieden van zeer heterogene data, zodat hiermee eenvoudig betrouwbare diensten kunnen worden ontwikkeld. Het platform doet dit zonder dat er informatie verloren gaat. Programmeurs kunnen kiezen op welk abstractieniveau ze de data willen benaderen, bijvoorbeeld algemeen, bibliografisch, muziek, etc.

Open architectuur
De wereld van data analyse, linked open data e.d. ontwikkelt zich snel. Via R&D komen steeds nieuwe tools beschikbaar. Daarom hebben we gekozen voor een open architectuur waarin nieuwe technische ontwikkelingen snel kunnen worden omarmd. De initiële keuzes die we hebben gemaakt voor dataopslag, verrijken en zoeken, kunnen worden uitgebreid met nieuwe technologieën. Verschillende technieken kunnen ook naast elkaar worden toegepast.

In deze open architectuur kunnen databronnen eenvoudig worden toegevoegd, ongeacht de gebruikte techniek, communicatieprotocollen of standaarden.

Doorbraak
Het leuke van het project is dat op een paar cruciale punten echt een doorbraak aan het ontstaan is. Dat heeft er vooral mee te maken dat we tegen grenzen aanlopen van het verzamelen van data en het bouwen van indexen daarop. Met dit platform maken we radicaal een einde aan de eisen die een data-aggregator oplegt aan de data-toeleveranciers. Wij draaien de rollen om! Gebruik het specialisme van de data-toeleveranciers om die data goed doorzoekbaar te maken.

Het zoekplatform is het resultaat van een opdracht van het ministerie van OCW en SIOB om een nieuwe en innovatieve digitale infrastructuur voor openbare bibliotheken te creëren.

Looptijd
Vanaf april 2012.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.