Personality Poker: poker voor de werkvloer

Of je nu klant, relatie of concullega van ons bent, het zal je niet ontgaan zijn dat we bij Seecr waarde hechten aan relaties en mensen waarmee we samenwerken. We geven dat niet alleen gewicht, maar het is ook een doelstelling voor onze samenwerking met collega’s en opdrachtgevers (seecr.nl/overons). In de afgelopen jaren zochten we naar middelen en methodieken die dit doel ondersteunen. De nieuwste ontdekking: Personality Poker!

Sander Oldenkamp
Op vrijdagmiddag 25 mei in de ruime bovenkamer van een plaatselijke kroeg hadden we Sander Oldenkamp, eigenaar van 9:1 engagement, uitgenodigd voor een sessie Personality Poker. Sander faciliteert – als enige aanbieder van Personality Poker in Nederland – dit soort sessies en geeft advies naar aanleiding van de uitkomst.

Een speelse persoonlijkheidstest
Personality Poker is een persoonlijkheidstest en groepsactiviteit in één. Personality Poker geeft via een spelvorm een indicatie van de eigen werkstijl. Sander vergeleek het met een besturingssysteem van een computer. De uitkomst betekent niet dat je geen andere ‘systemen’ eigen kan maken, maar het geeft jouw primaire persoonlijkheid weer. Hetgeen jou het beste omschrijft. Het spel beschrijft vier persoonlijkheden (zoals analytisch of creatief) en verdeelt die vervolgens in een introverte en extraverte variant. De persoonlijkheden zijn gekoppeld aan de kleuren van het kaartspel en op de kaarten staan beschrijvende woorden als ‘sceptisch’ of ‘realistisch’ (kaarten die in dit voorbeeld een analytische persoonlijkheid beschrijven). Na een aantal individuele en groepsrondes, hou je een hand over die je inzicht geeft in jouw persoonlijke werkstijl.

Alles wat je wil weten in een kwartier
Omdat de precieze werkwijze uitleggen de uitkomst zou kunnen beïnvloeden – mocht je het zelf een keer willen spelen – willen we je niet teveel vertellen. Behalve dan dat we zeer enthousiast waren over de aanpak en de output van het kaartspel. Het is een snelle test met een inhoudelijk en verbazingwekkend nauwkeurig resultaat. Op speelse wijze geeft het binnen 20 minuten een analyse die direct inzicht geeft in het handelen van de persoon en zijn/haar rol in het team (en dus ook indirect op het functioneren van het team).

Extra dimensie: feedback van collega’s
Naast de eigen selectie, gaven wij elkaar ook kaarten, wat de uitkomst een extra waarde gaf. Iemand plaatste zichzelf in de rol van de analist, maar collega’s gaven hem ‘manager-kaarten’. Een analist is een denker en iemand die zich bezighoudt met de ‘Waarom?’-vraag. Echter, om van praktisch nut te zijn, moet je jezelf ook op tijd kunnen remmen en de gedachten ordenen en omzetten in daden. De persoon in kwestie had zich in de loop der jaren aangeleerd om zich facetten van de manager-persoonlijkheid toe te eigenen om structuur te brengen in zijn werkwijze. Een verandering die werd gezien en bevestigd door de collega’s.

Meer info over Personality Poker: Blog 9:1 engagement of Personality Poker website.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.