OAS – een publiek platform voor open annotaties

Samen met NWO en CATCHPlus heeft Seecr in het afgelopen kwartaal de infrastructuur gebouwd voor de Open Annotation Service (OAS). Annotaties zijn digitale aantekeningen die je kunt maken bij digitale objecten. Van simpele tekstdocumenten en foto’s tot muziek of filmpjes. Eigenlijk is de enige voorwaarde dat het object een URI heeft. Een vorm van annoteren is bijvoorbeeld het ‘taggen’ van foto’s op facebook.

Hoe werkt het? De service ondersteunt website- en applicatieontwikkelaars bij het delen van annotaties. De app of portal uploadt de annotatie in de OAS. De OAS zorgt ervoor dat je annotaties kunt doorzoeken, beheren en uitwisselen. De service maakt gebruik van het open annotation formaat in RDF. Een uniform formaat waardoor data makkelijk uitwisselbaar is tussen verschillende open annotatie services. De OAS stelt je in staat om de collecties stap-voor-stap te verrijken.

De OAS komt binnenkort beschikbaar als open source software en is makkelijk installeerbaar (zero-config).

Meer over Open Annotaties – www.openannotation.org

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.