Wetenschappelijke Etalage

De universiteitsbibliotheek van Maastricht bevat een hoeveelheid aan wetenschappelijke artikelen, lezingen, proefschriften etc. Regelmatig wordt de bibliotheek aangevuld door onderzoeksgroepen en faculteiten. Deze worden met behulp van OAI-PMH ontsloten uit METIS

De opdracht was om op een nette gestructureerde manier de faculteiten en vakgroepen “in de etalage” te zetten, met als doel om “Maastricht” op de kaart te zetten. Dit is bereikt door met semantische technologie alle medewerkers en publicaties te relateren aan faculteiten en doelgroepen en daarop de etalage te baseren. Het (technische) resultaat is opgenomen in de open source suite Meresco en daarmee voor iedereen beschikbaar.

DAI-code
Alle auteurs zijn geïndexeerd met hun DAI-code (Digital Author Identifier). Deze code wordt geresolved met behulp van RDF. Elke avond wordt de RDF ingelezen in de triple store. De DAI-code zorgt voor een eenduidige schrijfwijze, zodat er gedurende de harvesting uit meerdere bronnen de naam identiek wordt weergegeven.


Flexibel plan van aanpak
Maastricht ligt niet bepaald naast de deur. Maar de afstand heeft ons er niet van weerhouden om regelmatig met de klant om tafel te gaan. Ook bij een kortdurend en overzichtelijk project als dit is het belangrijk dat er gedurende het proces kan worden bijgestuurd en aangevuld. In een later stadium van het project hebben we een extra functionaliteit toegevoegd met betrekking tot weergave van brongegevens per zoekresultaat. Door middel van templating kan per type worden bepaald welke bronvermeldingen er moeten worden weergegeven. Een goede aanvulling wat in de toekomst moeiteloos kan worden uitgebreid.

Looptijd project
Van augustus 2010 tot november 2011.

Link
http://publications.maastrichtuniversity.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.