Project HBO Kennisbank

Surf is een webportal waarmee je door publicaties en scripties van studenten en docenten van verschillende hogescholen kunt zoeken. Je kunt ook waarderingen en recensies achterlaten.

Verschillende formaten, één zoekmachine
HBO Kennisbank begon in eerste instantie als een soort kopie van Darenet. Het was eenzelfde soort project alleen dan voor universiteiten. Toen we in 2006 met HBO Kennisbank begonnen, was het de eerste keer dat we verschillende formaten van metadata combineerden. We hadden metadata van leermiddelen, scripties en publicaties die allemaal op een andere manier werden aangeleverd. Een titel komt overal voor, maar staat in ieder formaat op een andere plek. De uitdaging was om een systeem te bouwen waarin je door de verschillende repositories kon zoeken, maar de resultaten samen presenteert.

Nieuwe fase
De portal krijgt een betere vormgeving en we zitten in een overgangstraject naar een nieuw metadata formaat. We ondersteunen tijdelijk zowel de nieuwe als de oude formaten. Als je dat niet doet, dan ga je onherroepelijk bepaalde repositories van participerende HBO’s missen. Er zijn 13 verschillende instellingen die hun eigen processen hebben en als portal ben je afhankelijk van de data die via de verschillende repositories worden aangeleverd. Je wilt ze dus allemaal rustig meenemen naar een nieuwe fase en niemand achterlaten.

Combinatie drill-down
De nieuwste feature in HBO Kennisbank is de combinatie drill-down. Een drill-down is een weergave van metadata, in een combinatie drill-down relateer je twee verschillende metadatavelden aan elkaar. In je zoekresultaten ga je dus twee lagen diep. Bijvoorbeeld bij het aantal records van een specifieke classificatie, ‘ICT & Media’, laten we ook het aantal records per bijhorende trefwoorden zien: Marketing, Communicatie, e.d. zien. Het is een soort tweetrapsraket.

Prettige hoofdpijn
Initieel is niet altijd bekend wat de wens van de opdrachtgever voor effect heeft op de techniek. Als je iets specifieks wilt, dan matcht dat niet altijd met het systeem. Soms moet je hele systeem een kwartslag gedraaid worden. De volgende keer is het andersom, dan zijn juist de dingen die groot lijken voor de opdrachtgever, klein voor ons. Daarom is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan om goed in te kunnen schatten wat de wensen voor gevolg hebben voor het budget of het systeem. Op het wensenlijstje van de opdrachtgever denkt men soms al mee over wat er kan, maar als je niet uitkijkt worden er wensen bedacht met de beperkingen van het huidige systeem. Daarom willen we leren wat de vraag achter de vraag is. We vinden het fijn als de klant ons een beetje hoofdpijn bezorgt. Bijvoorbeeld wanneer men iets wil wat het systeem nog niet kan. Juist die vragen helpen ons om out-of-the-box te denken.

Gedeelde kosten
Wat we ook graag doen is mensen bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld opdrachtgevers met hetzelfde probleem. Dat deden we met SURFfoundation en Universiteit Maastricht. Beiden hadden eenzelfde probleemvraag en de oplossing was te duur om individueel te bekostigen. Wij hebben hen toen bij elkaar gebracht en samen hebben ze de feature (combinatie drilldown) bekostigd.

Looptijd
Vanaf 2007

Link
http://www.hbo-kennisbank.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.