Op 1 juni 2011 vierde Seek You Too haar tien jarig bestaan met tientallen genodigden en veranderden we onze naam in Seecr. Erik en Thijs hebben die middag kort verteld over de levensloop van de organisatie, onze visie en trends in metadata search.
Lees hieronder het verhaal van ‘Hoe Seek You Too, Seecr werd’ en onze visie op Linked Open Data.
Seek You Too
Het is tien jaar geleden dat Seek You Too is begonnen. We hielden ons in eerste instantie bezig met coaching van software development teams. We hadden wel eens gehoord van eXtreme Programming, en dachten: “Dat is het!” Met XP kun je kwaliteit leveren en ook de beheersbaarheid van projecten verbeteren. Want dat was en is eigenlijk nog steeds een heel groot probleem. IT projecten lopen uit, leveren niet altijd op wat je wilt, kosten altijd teveel, enzovoort. We focusten ons op programmeren, net als XP, maar koppelden dat aan de noodzakelijke softskills. Een belangrijk element daarin is feedback. Feedback stelt je in staat om te leren, om jezelf te ontwikkelen en te verbeteren. Dat verbeteren zat en zit nog steeds een in onze genen; als je het één geleerd hebt, ga je door naar het volgende. Je verkent continu je grenzen.
Ontstaan softwarestudio
We waren destijds betrokken bij een groot project voor het KNAW. We hebben langdurig meegeholpen en een behoorlijk team opgebouwd, maar we merkten op een gegeven moment dat als je de kwaliteit nog beter wilt krijgen, je de beheersbaarheid verder moet verbeteren. Dit heeft direct effect op projectmanagement. Je kunt je namelijk niet alleen meer focussen op het team, maar je moet ook kijken naar hoe het management omgaat met dat team. Seek You Too werd dientengevolge een softwarestudio waarin we projecten aannamen in eigen beheer.
Tien jaar later
Een leuke vraag als je ongeveer tien wordt is: “Wie ben ik nou eigenlijk”? Misschien dat kinderen zich dat omstreeks die leeftijd ook wel gaan afvragen. Wij deden dat een jaar geleden. We hebben eerst onze relaties gevraagd: “Wie is Seek You Too?” Dit waren hun bevindingen: “Jullie zijn betrouwbaar, een beetje perfectionistisch en ambitieus, maar jullie moeten wel wat aan communicatie gaan doen.” Als je niet communiceert, communiceer je ook, en dat straalde bepaald niet uit wat we graag zouden willen.
Nieuwe uitstraling
Met dat laatste zijn we aan de slag gegaan, we hebben onze visie op papier gezet en in het verlengde daarvan een nieuwe huisstijl ontworpen die beter uitdraagt wie we zijn. We hebben nagedacht over een pay-off en een website ontwikkelt die niet alleen fungeert als online portfolio, maar uiteindelijk moet bijdragen aan meer transparantie over onze werkzaamheden voor onze opdrachtgevers. Ook hebben we een nieuwe naam gekozen. Seek You Too is een goede naam, maar we wilden een naam die wat korter, krachtiger en actiever was. Het werd Seecr.
Vakmensen
Ons kerndoel voor Seecr de komende jaren: samen met andere vakmensen een hoger niveau en een betere kwaliteit bereiken door kennis en ervaring bijeen te brengen. Pas vroeg iemand: “Waarom zou ik nog een commercïele searchengine kopen?” Waarom zou je dat inderdaad doen? Als er al zoveel in open source beschikbaar is en als je als overheidsopdrachtgevers bij elkaar zit en zoveel dingen samen kunt doen. Want samen met al die vakmensen uit al die verschillende disciplines kun je relevantere oplossingen bedenken. Dat laatste wil Seecr faciliteren. Eén van de belangrijkste manieren om dat te doen is bijeenkomsten organiseren, bijvoorbeeld open space conferenties.
Linked Open Data
Erik: “Als ik naar alle lichtpuntjes op de rechter foto kijk, moet ik denken aan de enorme hoeveelheden databases die online worden gezet.” Wekelijks komen er honderden, misschien wel duizenden databases bij. Dat proces zal niet stoppen. Je ziet wel dat er consolidatie plaats gaat vinden. Mensen richten zich meer op hun eigen stukje data wat hoort bij hun expertise en de rest is ballast en kan ik uit de databases gegooid worden. Een andere trend is het toenemende relateren van informatie. Aan al die eilandjes heb je niets. Mensen zullen meer en meer persistente identifiers en URL’s gaan gebruiken om relaties tussen databases te realiseren. Wij denken dat er een concept zal optreden wat we ‘late integration’ noemen. Tien á twintig jaren geleden werden er databases geïntegreerd. Dat doen we eigenlijk niet meer, want dat is vaak niet haalbaar. Tegenwoordig integreren we indexen; we bouwen grote indexen over allemaal verschillende databanken, maar ook dat zal op den duur niet meer gebeuren en wordt er pas geïntegreerd op zoek- en browse niveau. Daar gaat Linked Open Data over. Er zitten enorme technische uitdagingen in, omdat je het geen federated search wil laten zijn. Die uitdaging is wat wij leuk vinden en daar willen we graag mee aan de slag.