Project NED – ‘Back office’-project (infrastructuur)

De NED-pilot beoogt een infrastructuur op te zetten voor digitaal cultureel erfgoed in Nederland. Deze infrastructuur is gebaseerd op open standaarden als OAI-PMH en SRU en Dublin Core.

De infrastructuur wordt als pilot gebruikt om te kijken hoe waardevol een connectie tussen de verschillende erfgoedinstellingen is. Uitgangspunten bij de ontwikkeling van de informatiearchitectuur zijn:

  • Koppeling bestaande informatiesystemen: de architectuur sluit aan op bestaande informatiesystemen van de erfgoedinstellingen of biedt daar koppelvlakken voor zodat de infrastructuur niet naast de bestaande informatiearchitectuur bestaat maar daarmee in samenhang ontwikkeld wordt. Reeds beschikbare content is daarmee tegelijkertijd toegankelijk.
  • Hergebruik van content en software: inhoud, vorm en presentatie zijn volledig gescheiden in de verschillende lagen van de informatiearchitectuur.
  • Uitwisselbaarheid en herbruikbaarheid: er wordt voor de beschikbaarstelling van de objecten en de metadata gebruik gemaakt van standaarden, zoals XML en Dublin Core. Hiermee kan een hoge mate van interoperabiliteit worden bereikt. Bij de technische ontwikkelingen in het project worden de webrichtlijnen van de overheid gehanteerd. Het consortium kiest waar mogelijk voor open source software en open standaarden en sluit waar nodig aan bij de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA).

Digitale duurzaamheid: voor digitale duurzaamheid van de images wordt aansluiting gezocht bij de bestaande voorzieningen bij consortiumpartners die hier veel ervaring mee hebben.

Looptijd
Van september 2009 tot december 2010.

Link
http://www.kb.nl

1 gedachte over “Project NED – ‘Back office’-project (infrastructuur)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.